فرق عطر و ادکلن ، ادو پرفیوم، ادوتویلت در چیست؟(تفاوت عطر و ادکلن)

فرق عطر و ادکلن یک موضوع بسیار مهم است، استفاده از عطر از زمانهای قدیم رونق یافته و تا به امروز ادامه دارد. عطرها مواد خوشبوی هستند که از رایحههای حیوانی و گیاهی تهیه میگردند با موادی مانند: ادویهجات. گل تفلونی (مورد سبز)، رزین رسته مخروطیان. برنج و بادام و همچنین انواع گل و سوزاندن توپ میتوان عطرهای باکیفیت و خالص تولید کرد ما در عطرپیچ به شما در تشخیص آنها کمک خواهیم کرد.
درصد غلظت:
غلیظترین عصاره، عطر یا Perfume نام دارد که ۲۰ تا ۳۰ درصد خالصترین و ماندگارترین بوها است و در ضمن گرانترین نوع است. بعدازآن ادوپرفیوم Eau de perfume به ترتیب با قدمتی در حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد رایجترین نوع عطر است که ماندگاری خوبی دارد و به گران بودن یا ارزان بودن مربوط نیست. ادو توالت Eau de Toilette 5 تا ۱۵ درصد غلظت دارد و نسبتاً بوی ملایمی از آن به مشام میرسد ماندگاری زیادی ندارد و باید در طول روز چندین بار از آن استفاده شود تا بوی آن تمدید گردد. در آخر ادکلن Esu de Cologne که درواقع همان ادوتوالت Eau de Toilette است بوی ملایم دارد و ماندگاری است نیز همان اندازه است. در After shave (دئودورانت) یا ادو فرش ها مخصوص آقایان کمترین مقدار عصاره روغنی به کار میرود به همین دلیل بویش از بقیه کمتر است.
یک دیدگاه اشتباه در مورد تفاوت عطر و ادکلن
معمولاً اکثر مردم بر این باورند که خانمها باید از عطر استفاده کنند و ادکلن ویژه آقایان است درصورتیکه این تصور اشتباه است، اصولاً اصلیترین فرق عطر و ادکلن و در میزان غلظت روغنهای بهکاررفته و اسانس مورداستفاده در آب و الکل آنها است هرچقدر میزان اسانس بهکاررفته در عطر بیشتر باشد ماندگاری و دوام طولانی دارد عطر یا همان Perfume به عطری اطلاق میگردد که حدوداً ۲۰ تا ۳۰ درصد اسانس در آن به کار گرفته شود ولی در ادکلن حدوداً ۲ تا ۴ درصد اسانس بهکاررفته است و ماندگاری و دوام پایینتری نسبت به عطر دارد.
عطرها ازلحاظ ماندگاری و میزان اسانس به کار گرفتهشده که باعث دوام آن و تفاوت عطر و ادکلن را مشخص میکند به پنج دسته اصلی طبقهبندی میگردند:
Perfum:
پرفیوم به آن گروه از عطرها گفته میشود که میزان اسانس بهکاررفته در آن ۲۰ تا ۳۰ درصد باشد.
Eau de perfume:
ادوپرفیوم به آن گروه از عطرها گفته میشود که میزان اسانس بهکاررفته در آن ۱۵ تا ۲۰ درصد باشد.
Eau de Toilette:
ادوتویلت به آن گروه از عطرها گفته میشود که میزان اسانس بکار رفته در آن ۵ تا ۱۵ درصد باشد.
Eau de Cologne:
ادکلن به آن گروه از عطرها گفته میشود که میزان اسانس بهکاررفته در آن ۲ تا ۴ درصد باشد.
Deodorant یا Eau de fraiche:
ادوفرش به آن گروه از عطرها گفته میشود که میزان اسانس بهکاررفته در آن ۱ تا ۳ درصد باشد و درواقع همان اسپریها هستند. عطرهایی که یکی از کلمات Perfame,Eaude perfum بر روی آنها درجشده باشد معمولاً ماندگاری و دوام بیشتری دارند و پیشنهاد میشود در خرید عطر این نکته قابلتوجه را مدنظر داشته باشیم. تقریباً امروزه تولید ادکلن کمتر از عطر است. عطر از زمانهای قدیم موردتوجه مردم دنیا قرارگرفته است و حتی در صنعت داروسازی از آن استفاده میشود.
تفاوت عطر و ادکلن در اجزا و ترکیبات عطر:
هر نوع عطری دستکم از سه جزء تشکیلشده است که فراریت و وزن مولکولی آنها تااندازهای باهم فرق دارند.
جزء اول که نوت اولیه (Top Note)
جزء اول که نوت اولیه (Top Note) نامیده میشود فرارترین ماده و مشخصترین بو را دارا بوده و در تولید عطر کاربرد دارد.
جزء دوم که نت میانی (Middle Note)
جزء دوم که نت میانی (Middle Note) نام دارد فراریت کمی دارد و عمدتاً عصارهای از یک گل مثل بنفشه یاس و… است.
جزء سوم به نام نت پایه(Bace Note)
جزء سوم به نام نت پایه(Bace Note) است که کمترین حد فراریت را داراست و معمولاً یک رزین یا پلیمر مومی است. سیوتون از تجزیه مواد عطر طبیعی، ترکیبات آلی سنتزی خالص که بویشان مانند بوی عطر خاصی است تهیه میشود و یک کتون حلقوی است که از سیویت به دست میآید. سیویت مادهای است که از غدههای گربه ترشح میشود. گربه سیویت شبیه به گربهای است که در اتیوپی و آفریقای مرکزی یافت میشود سیوتون در صنعت عطرسازی نقش مهمی را ایفا میکند و از ارزش بالایی برخوردار است. امروزه سیوتون بهصورت سنتزی به وجود میآید.
چگونه سنتز سیوتون تهیه میشود؟
برای سنتز سیوتون، نخست ۸، هگزا دکان ۱، ۱۶، دی کربوکسیلیک اسید تهیه میکنند و سپس بهصورت حلقه درمیآورند یون توریوم (Th+4) کاتالیزور بسته شدن این حلقه است. سیویت، همانند مشک، از مواد جاذب جنسی تشکیلشده است که این مواد جاذبه جنسی در عطرهای مؤثر با هوشیاری وزیر کانه بهوسیله بوهای گل و گیاهی پوشانده میشوند. ابتدا بوی خوش گل و گیاه به مشام میرسد اما اثر اساسی بو، حاصل از سیوتون یا مشک است. گروهبندی عطرها بر اساس فراریت مواد معطر بهوسیله فردی به نام پوشر (Poucher) بر طبق فراریت و ضریب تبخیرشان بین یک تا صد طبقهبندیشدهاند.
نتهای اولیه : ۱ تا ۱۴ (بیشترین فراریت)
نت ابتدایی رایحههای است که بهمحض استفاده به مشام میرسد و دارای مولکولهای کوچک و سبکی هستند که بهسرعت تبخیر میشوند آنها در شکلگیری احساس اولیه یک فرد نسبت به عطر نقش مهمی ایفا کرده و درفروش آن بسیار مؤثر میباشند.
نتهای میانی: ۱۵ تا ۶۰
نت میانی رایحهای است که درست زمانی که نت ابتدایی محو میشود خودش را نشان میدهد ترکیبات نت میانی بدنه اصلی و در حقیقت قلب یک رایحه را تشکیل میدهد و بهعنوان یک پوشش برای احساس بوی نامطلوب اولیه نت پایه عمل میکند.
نتهای پایه : ۶۱ تا ۱۰۰ (کمترین فراریت)
نت پایه هنگام محو شدن نت میانی، نت پایه شروع به آشکار شدن میکند نتهای پایه و میانی اساس عطر را باهم به وجود میآورند. نتهای پایه عمق و استحکام بو را تشکیل میدهند. ترکیبات آن از رایحههای غنی و عمیق بوده و معمولاً تا ۳۰ دقیقه بعد از مصرف به مشام میرسند. بوی نتهای ابتدایی و میانی تحت تأثیر نت پایه است علاوه بر آن نت پایه بهوسیله مواد استفادهشده در نت میانی متحول میشود تولیدکنندگان عطرها اصولاً نتهای را منتشر کرده و معمولاً آنها را بهصورت هرم رایحهها بهصورت نمایشی و انتزاعی نشان میدهند.
لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید تا علاوه بر راهنمایی تیم عطرپیچ از تخفیفات ویژه ما هم باخبر باشید.
منبع: