چرا عطرشناسی
عطرسازی یک علم است و همچنین عطر شناسی دنیایی است فراتر از تمام آن چیزی که من و شما تصور می کنیم! روش های مختلفی برای شناخت رایحه ها وجود دارد. هر چند به نظر می رسد کلمات برای توصیف دقیق رایحه ها کفایت نکنند، اما روش هایی نیز برای طبقه بندی های پرفیوم ها در نظر گرفته می شود. این تقسیم بندی ها به خصوص برای افرادی که قصد دارند رایحه شناسی را بیاموزند و در آینده آن را به عنوان شغل خود انتخاب کنند، بسیار مفید است.
حتی می توان گفت این دسته بندی ها برای اشخاصی که تنها علاقمند به شناخت رایحه ها هستند و از کاوش و رمزنگاری فرمول عطرها لذت می برند نیز می تواند بسیار مفید و کاربردی باشد. با ما همراه شوید تا با هم از عطر شناسی و دنیای دلنشین اسانس ها بیشتر بدانید.
گروه های مختلف بویایی در عطر شناسی
کارشناسان و سازندگان عطرها، اسانس ها و ترکیبات مختلف را در گروه های مختلفی طبقه بندی می کنند. این دسته ها هم برای سازندگان و هم برای منتقدین و هم برای خریداران بسیار مفید و کاربردی است. البته این را هم باید در نظر داشت که فرمول نهایی هر عطری جزو اسرار شرکت سازنده است. و هرگز اعلام عمومی نمی شود. اما با بوییدن پرفیوم های مختلف می توان تا حدودی ترکیبات نت های مختلف را دریافت.
در عطر شناسی ابتدا باید به ساختار کلی رایحه و نت های پایه توجه کرد. منظور از نت های پایه آن بخشی از ترکیبات اسانس است که ادکلن با آن خشک می شود. توجه داشته باشید که همین بخش مربوط به نت های پایه، مشخص کننده یکی از دسته بندی ها می باشد
نت های پایه که آن ها را با عنوان نت های پایانی هم می شناسیم، بیشتر چوبی، وانیل، مُشکی، چرمی، روایح سبز و یا دریایی هستند. و اتفاقا ماندگاری عطر هم بسیار به نت پایانی و ترکیبات آن بستگی دارد.
دسته بندی های مختلفی که معمولا در رایحه شناسی مورد بررسی قرار می گیرند به این ترتیب می باشند:
۱- دسته گلی، اسانس گل های معطر مانند اسطوخودوس، یاس، رز، شمعدانی، نرگس و مریم در این گروه بسیار پرطرفدار هستند.
۲- گروه چوبی معطر، در این دسته اسانس سدر و کندر بیشترین امتیاز را داشته و عطرهای معروف زیادی از این ترکیبات بهره گرفته اند.
۳- دریایی که گروهی بسیار پرطرفدار است و بیشتر عطر های زنانه مردانه از این روایح بهره می برند.
۴- رایحه مرکباتی، دسته ای سرشار از انرژی بوهای نارج و پرتقال و لیمو و همینطور نارنگی. معمولا در نت ابتدایی و برای یک شروع عالی و سرشار از انرژی مورد استفاده قرار می گیرند.
۵- دسته مدیترانه ای، این دسته خود به دو گروه مدیترانه ای گلی و یا میوه ای تقسیم می شود. در دسته گلی از روایح گل های زنبق، مریم، رز، گل همیشه بهار، گل وانیل و یاسمن استفاده می شود. و دسته میوه ای شامل اسانس توت وحشی، زردآلو، هلو, انار و گلابی می باشد.
طبع عطر یکی از ارکان عطر شناسی
یکی از مهمترین ویژگی های پرفیوم ها، مربوط است به طبع آنها! بله درست حدس زدید! پرفیوم ها هم دارای طبع هستند. منظور از طبع عطر، گرمی و سردی رایحه آنهاست. این گرمی و یا سردی به ترکیبات رایحه آنها در نت های بویایی مختلف مربوط می شود.
یک مثال خوب و ملموس برای درک هر چه بهتر گرمی و یا سردی رایحه، عطرهایی با اسانس ادویه ای هستند. این نمونه ها معمولا گرم هستند. و روایح دریایی معمولا خنک شمرده می شوند.
به طور معمول پرفیوم هایی که طبع سرد دارند در فصل های گرم سال یعنی بهار و تابستان، بهتر عمل می کنند. و آن دسته از اسانس هایی که طبع گرم دارند، بهترین عملکرد را از خود در پاییز و زمستان نشان می دهند. البته این به آن معنا نیست که نمی توان عطر سرد را در پاییز و زمستان استفاده نمود! بلکه به این معناست که اگر شما هر پرفیومی را مطابق با طبع خاص خودش به کار ببرید می توانید بهترین اثر بخشی آن را مشاهده کنید. این تاثیر می تواند شامل ماندگاری و پخشی بو باشد.
در این میان برخی از انواع محصولات خوشبو هستند که به اصطلاح چهار فصل هستند. و به آنها معتدل می گویند. آنها نه گرم هستند ود نه سرد.یک دسته دیگر، پرفیوم های خنک می باشند که آنها را هم می توان در تمام فصول مورد استفاده قرار داد. به عنوان مثال، آن دسته از محصولات با نت های دریایی، معمولا خنک شمرده می شوند.
به طور معمول پرفیوم هایی که طبع سرد دارند در فصل های گرم سال یعنی بهار و تابستان، بهتر عمل می کنند. و آن دسته از اسانس هایی که طبع گرم دارند، بهترین عملکرد را از خود در پاییز و زمستان نشان می دهند. البته این به آن معنا نیست که نمی توان عطر سرد را در پاییز و زمستان استفاده نمود! بلکه به این معناست که اگر شما هر پرفیومی را مطابق با طبع خاص خودش به کار ببرید می توانید بهترین اثر بخشی آن را مشاهده کنید.
این تاثیر می تواند شامل ماندگاری و پخشی بو باشد.در این میان برخی از انواع محصولات خوشبو هستند که به اصطلاح چهار فصل هستند. و به آنها معتدل می گویند. آنها نه گرم هستند ود نه سرد.یک دسته دیگر، پرفیوم های خنک می باشند که آنها را هم می توان در تمام فصول مورد استفاده قرار داد. به عنوان مثال، آن دسته از محصولات با نت های دریایی، معمولا خنک شمرده می شوند.
تلخی و شیرینی در عطر شناسی
ترکیبات بویایی مختلفی که در ساخت پرفیوم ها مورد استفاده طراحان قرار می گیرد، موجب می شود تا یک حس تلخی و یا شیرینی از آنها دریافت شود. این حس بسیار نزدیک به مزه های تلخ و یا شیرینی است که از چشیدن موارد غذایی درک می شود.در حقیقت، زمانی که موارد مختلف در ساختار یک محصول آروماتیک در کنار هم قرار می گیرد موجب می شود تا ما حس تلخی یا شیرینی را تجربه کنیم.در عطر شناسی به رایحه های تند و سنگین، تلخ گفته می شود. هر کجا که این ترکیبات مورد استفاده قرار بگیرند، به منظور کاهش اثر تلخی مطلق، از روایح گلی و یا مرکباتی هم در کنار آنها استفاده می شود.
عطرهایی که شیرین محسوب می شوند در ترکیبات خود معمولا روایحی از شکلات، وانیل و یا انواع گلها را دارند. زمانی که این نمونه ها را بو می کنید تجربه مزه شیرین در ذهن شما تداعی شده و بو را شیرین تصور خواهید نمود.جالب است بدانید هیچ کدام از این دسته ها یعنی تلخ ها و شیرین ها مختص آقایان و یا خانم ها به تنهایی نبوده و برای هر دو گروه مورد استفاده قرار می گیرند.
سخن پایانی
عطر شناسی از روزگاران کهن تا به امروز همواره به صورت خاص در دنیای مد مطرح بوده است. ما هرگز نمی توانیم دنیا را بدون حضور رایحه ها تصور کنیم. این اسانس ها تنها در انواع عطرها و ادکلن به کار نمی روند. در انواع صابون ها و شامپوها، خوشبوکننده های هوا، شمع ها و حتی در انواع شوینده های شیشه ها و سطوح هم مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین بسیار مهم است تا اطلاعات مبنی بر رایحه شناسی به گونه ای دسته بندی شوند که بتوان به راحتی ترکیبات مختلفی را طراحی نمود. به طور حتم در عطر شناسی، حساسیت به بوها و خلاقیت فردی نقش مهمی ایفا می کنند.
اگر شما هم از آن دسته از علاقمندان به علم رایحه شناسی هستید، می توانید با مطالعه مقالات تخصصی و علمی و در نهایت با گذراندن دوره های عطر شناسی، عطر مورد علاقه خود را بسازید. و چه بسا بتوانید با کمک علم و خلاقیت رایحه شناسی و ساخت عطر را به عنوان شغل خود انتخاب کنید. در این مقاله شما را با طبقه بندی های عمومی در عطر شناسی آشنا کردیم. امیدواریم نکات ارائه شده برای شما آغاز راهی جدید باشد. از اینکه تا پایان با ما همراه بودید از شما بسیار سپاسگزاریم.